Süt Dişleri

Süt diş dizisi (20 adet) ve bunu izleyen karma diş dizisi, çocuğun büyümesinin en aktif olduğu dönemde gelişir. İlk süt dişi genellikle 6. ayda çıkar. Değişik grup süt dişleri, dönem dönem düşer ve yerlerini kalıcı süt dişlerine bırakır.

 

Bu durum, 12 yaşına kadar sürer. Bu süreçte, erken süt dişi kayıpları çene gelişimini etkileyerek, estetik ve konuşma bozukluklarına yol açabilir. Kalıcı dişlere uygulanan tüm tedaviler süt dişlerine de uygulanabilir.

 

 

Süt dişlerinin önemi nedir?

 

Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun düzgün beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Bunların yanında aşağıdaki gibi bir görüntü, hiç kimsenin çocuğunda görmek istemeyeceği ciddi estetik sorunlara yol açmaktadır.

 

Süt dişleri kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar. Süt dişi erken çekildiği zaman bu “doğal yer tutuculuk” fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır.

Çocuklarda ağız ve diş problemleri :

1) Diş Gıcırdatma:16 yaşına kadar çocuklarda görülebilen diş gıcırdatmanın temel sebebi, yeni çıkan dişlerin çiğneme düzlemine tam oturmaları sırasındaki dengesizliklerin erken temaslarıdır. Zaman içerisinde bu dişler doğru pozisyona geldiklerinde diş gıcırdatmalar da son bulur. 16 yaşından sonra halen devam eden diş gıcırdatmalarında patolojik sebep aranıp gerekli tedavi yapılmalıdır.

2)  Parmak Emme ve Emzik: Parmak emme küçük yaşlarda sık görülen bir alışkanlıktır. Genellikle dört yaşına kadar kendiliğinden ortadan kalkar. Alışkanlığın sürekli dişlerin çıktığı yaşlarda da sürmesi, bu dişlerde ve damakta yapısal bozukluklara yol açar.

 

3)Biberon çürüğü: Annenin bebeğini gece boyunca emzirmesi dişlerin çok erken dönemde çürümelerine neden olur. Anne sütünün yapısındaki laktoz isimli şeker çok karyojenik (çürük yapıcı) bir maddedir. Bu nedenle son emzirmeyi bebek uzun akşam uykusuna yatmadan önce yapmak gerekir.

Biberon çürüğünün bir başka şekli de, şekerli sütün ya da mamanın biberon ile geceleri uyku sırasında alınması sonucu oluşur. İlk dişler sürerken karbonhidrattan (serbest şeker) zengin sıvılar ile beslenme de 2 yaşından önce dişleri şiddetli bir şekilde çürümesine yol açabilir.

Bunu engellemek için;

– Bebeğinizin gece ağzında biberonla uyuma alışkanlığını önleyin.

– Beslendikten sonra uyutmaya çalışın.

– Biberondaki süte şeker, bal pekmez gibi tatlandırıcılar ilave etmeyin.

– Bebek beslendikten sonra mutlaka su içirin.

– İlk dişlerin sürmeye başlamasıyla gece ve sabah beslenmeleri sonrası temiz, ıslak bir tülbent ile dişlerini silerek temizleyin.