Diş Beyazlatma

Dişlerdeki renkleşmeler farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelebilir. . En yaygın olanları; yaşlılık, dişleri boyayan maddelerin (kahve, çay, kola, sigara vb.) tüketimi, travmalar, eski protezler, kaplamalar, dolgulardır. Dişlerin oluşumu boyunca kullanılan antibiyotik (tetracycline) veya aşırı florit tüketimi de dişlerde renklenmelere yol açabilir. Bazen dişler sürmeden önce renkleşebilirler. Boyar maddeler diş yapısını etkilemiştir ve bu renkleşmeler, iç renkleşmelerdir. Dişlerin gelişimi sırasında alınan tetrasiklin, fluorür gibi bazı ilaçlardan, diş gelişimi döneminde geçirilen ateşli çocuk hastalıkları, eritroblastosis fetalis, porfiria gibi yoğun pigment oluşumuna yol açan hastalıklardan ya da genetik hastalıklardan kaynaklanabilir.

Diş Beyazlatma dişlerin yapısında (mine ve dentin tabakasında) oluşan renklenmeleri giderme işlemidir. Şu anda bilinen iki değişik diş beyazlatma yöntemi vardır:

Evde Diş Beyazlatma (Home bleaching):

Hastanın kendisi tarafından evde uygulanan diş beyazlatma işlemidir. Basit düzeydeki renklenmelerde tercih edilir. Bu işlemin yapılabilmesi için hastadan bir ölçü alınarak ağız modeli çıkarılır şeffaf ve elastik bir plak hazırlanır. Bu kılıfın içerisine diş hekimi tarafından verilen diş beyazlatıcı jel konularak hastanın kendisi tarafından ağzına takılır. Günaşırı doktor kontrolü yapılması gerekir. Evde diş beyazlatma yöntemi genellikle gece veya hafta sonları uygulanır.

 

Klinikte Diş Beyazlatma (Office bleaching):

Diş hekimi tarafından muayenehanede uygulanan diş beyazlatma yöntemidir. Bir dişe veya tüm ağza uygulanabilir. Beyazlatılması daha zor olan dişlere genellikle muayenehanede müdahale etmek gerekir. Isı, ozon, ışık(halojen ve lazer) gibi çeşitli tekniklerle bir veya birkaç seansta uygulanır.

Her iki diş beyazlatma yöntemi de etkin olmasına rağmen tercih, dişlerdeki renklenmenin derecesine, diş beyazlatma tedavisinin ne kadar çabuk sonlandırılmak istendiğine ve hekimin görüşüne bağlıdır.

 

Yapılan araştırmalara göre, dişlerin beyazlatılması diş hekiminizin gözetimi altında (Office bleaching)  yapılırsa, son derece etkin ve güvenlidir. Etkin olması için mümkün olduğunca geniş zamana yaymak doğru olandır. Bazı durumlarda hem Office hem de home bleaching dediğimiz her iki yöntem kombine olarak uygulanabilir. Office bleaching yöntemlerinden biri olan ozon uygulaması aynı zamanda dezenfeksiyon ve de hassasiyet giderici özelliğe sahiptir.

Beyazlatma sonrası dişler her zaman için eskisinden daha beyaz olacaktır. Ancak, hastaların alışkanlık ve ağız bakımına bağlı olarak yılda bir iki kez pekiştirme tedavisi gerekebilir.