Kemik ve Yumuşak Doku Takviyesi (Ogmentasyon)

Sert doku greftleri: Cerrahi operasyonlar esnasında kemik kaybının ileri boyutta olduğu bölgelerde yapay veya doğal kaynaklı kemik tozu uygulamaları ile kemik yapımı uyarılır. Kemik kaynağı kişinin kendi iskeletinin bazı bölgelerinden alınabildiği gibi günümüz teknolojisinde insan harici canlı kaynaklardan elde edilebilmektedir. İnsan kadavralarından da yapay kemik elde edilebilir. Sentetik bazı minerallerden yapay olarak da kemik tozu ve blokları elde edilip hastalara uygulanabilmektedir. Hatta son teknolojiyle hastadan alınan üç boyutlu tomografi ile kişinin kemik boşluğuna birebir uygun lego parçası gibi spesifik kemik blokları da üretilebilmektedir.

 

Yumuşak doku greftleri Anatomik hatalar ya da dişeti hastalıkları sebebiyle bir veya birkaç dişte meydana gelen belirgin dişeti çekilmelerinin, diş köklerinde var olan problemlerin kemiğe, oradan da yumuşak dokuya etki yapıp doku eksikliği yaratması sonucu oluşan problemin giderilmesi için; ağzın farklı bir bölgesinden (genellikle damak) alınan yumuşak doku parçasıyla örtülmesi işlemidir. Sert doku greftlerinde olduğu gibi yumuşak doku greftlerinde de sentetik olarak üretilenler veya insan dışı canlılardan alınarak gerekli sterilizasyon işleminden sonra hastaya uygulanabilen yumuşak doku materyalleri bulunmaktadır.

 

Teknolojinin gelişmesi ile gerek sert doku gerek ise yumuşak doku takviyeleri hastalar için ikinci bir yara bölgesinin oluşmasına ihtiyaç duymadan kolayca ve  daha az travmatik şekilde bu problemlerin çözülmesi sağlanmıştır.