Diş Fırçası İle Tanışma
Ağız ve diş sağlığının korunmasında en önemli yol, hayatın yeni başladığı dönemlerde bakım alışkanlıklarının doğru şekilde yerleştirilmesi ile mümkündür.
Toplum için de diş fırçası ile ilk temas 2 yaş civarı sanılmaktadır. Oysaki 4 aylıktan itibaren yani diş eti kaşıntılarının başladığı süreçten itibaren uygun fırçalarla tanışmış olmak hem bilinçaltına alışkanlıkları yerleştirebileceği gibi hem de dişlerin sağlığının hiç bozulmadan korunmasına yardımcı olmaktadır. Günümüz teknolojisi ile birçok firmanın bebekler için uygun, sap kısmında diş kaşıyıcı görevi görecek silikon bölümleri olan fırçaları üretilmiştir. Sıradan diş kaşıyıcılar yerine bu fırçaların kullanılması çok daha doğrudur. Firmalar 0-3 yaş arası çocuklar için uygun, yutulabilir, bitkisel ve kaşıntı hissini rahatlatıcı diş macunları üretmişlerdir. Bunların kullanımı diş çıkma sürecinin zorluklarını hafifleteceği gibi aynı zamanda macunla ilk tanışmada yaşanan sorunların da önüne geçecektir.
Bilincin şekillenmeye başladığı dönemlere kadar diş fırçalama ebeveynler tarafından oyun olarak her gün uygulanmalıdır. Bu süreçte düzenli hekim kontrolü ile yapılan ilk tanışmalar da oluşacak olan korkuların tamamen önüne geçecektir. Fırçalama alışkanlığının gerekliliğinin yerleştirilebilmesi için en doğru yöntem, tüm aile bireylerinin her gün aynı saatte (özellikle gece yatmadan önce seansı atlanmadan) hep birlikte diş fırçalamalarıdır. Çocuk sadece kendine fırçala denildiğinde karşı çıkmakta fakat bütün aile bireyleri bunu yaptığında örnek almaktadır. Unutulmamalıdır ki çürükler ile başa çıkmak yerine hiç çürümeden dişlere sadece kontrollerle koruma yapmak mümkündür. Bu durumda diş hekimi korkusu başlamadan bitecektir.