Süt dişlerinin varlığı ve sağlığı ağızdaki görevlerini tamamlayana kadar çok önemlidir. Halk arasındaki en önemli yanılgı “Nasılsa yerine yenisi gelecek” mantığı ile süt dişlerinin tedavisini gereksiz görmektir. Oysaki süt dişlerinin en önemli görevlerinden biri de yerini alacak olan asıl dişlere rehberlik etmeleridir.
Daimi dişler yüzeye ulaşırken süt dişlerinin kökleri arasından kendilerine yol çizerler. Erken süt dişi kayıplarında daimi dişler yönlerini karıştırıp yanlış pozisyonlarda çıkabilir hatta hiç çıkamayabilirler.
İnsanlar maalesef süt dişlerinin bu stratejik önemini bilmediği için fırçalama alışkanlığını bile geri plana atmaktadırlar. Pek çok ebeveyn yenisi gelecek mantığıyla çürükleri tedavi ettirtmemektedir. Bazen de hemen çektirme yoluna gitmektedir.
Günümüz teknolojisi sayesinde çocuklarımız için dolgular renklendirilerek cazip hale getirilebilmektedir. Hatta okullarda ve kendi oyun arkadaşları arasında yapılan diyaloglarda renkli dolgular motive edici etken olup, diş hekimi korkusunun önüne geçmektedir. Renkli dolgularla ufak tefek yapılan şekiller, desenler de diş tedavisini sempatik hale getirebilmekte, çocuklar randevularına mutluluk ile korkmadan gelebilmektedirler.
Dişler ağza sürdükten hemen sonra birçok çürük yapıcı etkenle karşılaşmaya başlarlar. Dolayısıyla fırçalama mutlaka dişler çıktığı andan itibaren yapılmalıdır. Bakımına özen gösterilmeli herhangi, düzenli kontrole gidilmeli, sorunlar oluşmadan önlenmeli ve herhangi bir sorun olduğunda da hemen çözülmelidir.
Unutmayalım ki hayat nasıl başlarsa öyle gidecektir. Fırçalama ve bakım alışkanlıkları, düzenli hekim kontrolü mantığı hayatın ilk yıllarında yerleşmezse sonradan bunları rutine oturtmak çok zor olacaktır. Çoğu insanın diş hekimi korkusu çocukluk yıllarına dayanmaktadır. Göstereceğimiz bu özen ile çocuklarımızın tüm hayatı boyunca diş sağlığını dolayısıyla hayattan tat alabilmesini garanti altına almış oluruz.