Lamina Veneer

Laminate Veneer (porselen lamina) dişlerin sadece ön yüzeyinden minimum madde kaldırmak suretiyle (minimal invaziv abrazyon) dişe yapıştırılan porselen yapraklardır. Çok ince  (0,3,- 0,5 mm ) kalınlıktaki bu yapraklar istenen renk boy ve formlarda özel hazırlanmakta ve dişin ön yüzeyine yapıştırılmaktadır.

 

Bu yöntemde klasik porselen kuronlardan farklı olarak dişten çok çok az mine dokusu kaldırılır. Bu sebeple yapılabilecek en konservatif ( koruyucu) tedavi şeklidir.

Laminate Veneer  çok ince olması metal içermemesi ve ışık geçirgenlik özellikleriyle gerçek dişlerden ayırt edilemeyecek kalitede memnun edici sonuçlar vermektedir. Bu yöntemde özellikle E-max/empress gibi ışık geçirgenliği çok yüksek olan ve en natürel sonuçların elde edilebildiği malzemelerin seçimi daha uygundur.

. Doğal dişe en yakın translusensi

. Özellikle ön dişler için çok yüksek natürel estetik başarı

. Yeterli oranda dayanıklılık

. Dişetleri ile yüksek uyumluluk ve hijyen

. Yüksek renk uyumu ve uzun zaman renk stabilitesi yani renk değiştirmemesi

Kompozit Lamina Veneer:

Dişlerin ön yüzeyinden çok az madde kaldırılır. Bazı vakalarda madde kaldırmaya bile gerek duyulmaz. Daha sonra kompozit dolgudan dişler doğal tabakalarına benzer şekilde (mine-dentin-şeffaf) işlenir. Kompozit lamina veneerin avantajı seramik lamina veneerlere göre çok daha ekonomik olması ve bir seansta işlemin bitmesidir.

 

Yeni kompozit materyaller ile oldukça doğal ve başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Tek dezavantajı uzun vadede çay, kahve, sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirebilirler, renk stabilizasyonlarında porselenler kadar başarı beklenmemelidir.

 

.Ön grup dişlerinde ufak kırık, çentik ya da form bozukluğu olan kişilerde

.Dişlerinin renginde bozukluk olan ya da renginden memnun olmayan kişilerde

.Dişlerinde tetrasiklin ya da aşırı flor alınması sonucu oluşan lekelenmelerde

.Travma ya da kanal tedavisi sonucu renk değişikliği olan dişlerde

.Ön grup dişleri aralıklı olan kişilerde

.Ön grup dişlerinde şekil bozukluğu olan ve ortodontik tedaviyi kabul etmeyen kişilerde