Sağlıklı bir hayatın temelleri bebeklik döneminden başlayarak hayatın ilk yıllarında atılır. Bu konuda yönlendirici ve yönetici olarak en büyük görev aileye düşmektedir. Öncelikle bakım alışkanlıklarının kazandırılmasında tüm aile bireylerinin de disiplin ile katılarak hep beraber fırçalama çok önemlidir.
Dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesidir. Geceleri biberon ile besin verilerek çocukların uyutulması ağız diş sağlığı açısından çok sakıncalıdır. Gece biberonla verilebilecek tek şey sadece sudur. Su harici, süt, meyve suyu, ballı süt gibi şeyler dişlerin yüzeyine yapışarak çürüklerin başlamasına neden olacaktır. Günümüzde biberon çürüğü olarak adlandırılan durum maalesef pek çok çocuğumuzda görülmektedir. Süt dişleri henüz sürme aşamasında çürüyüp ağızda sadece kökler olarak kalmakta, bunların pek çoğu da iltihap yaparak genel sağlığı bozmasından dolayı çekilmektedir. Bu erken kayıplar da gerek o süreçte beslenmeyi tamamen bozacağı gibi, uzun vade de kalıcı dişlerin doğru pozisyonlarda çıkmalarına engel teşkil edip ağır çapraşıklıklar (malpozisyon) ya da hiç çıkamamalarına neden olmaktadır.
Bir başka hata, diş dizisi tamamlandıktan sonra uzun süre emzik kullanımıdır. Emziği emme kuvveti ileriki yaşlar için ciddi ortodontik problemler ortaya çıkarır. Aynı şekilde emzik sonrası parmak emme alışkanlığı mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Bu tarz alışkanlıkları olan çocuklar da sadece diş estetiği ile ilgili problemler değil, aynı zaman da ağzın kapanışı ile ilgili iskeletsel sorunlar da ortaya çıkıp beslenmeyi de zorlaştırmaktadır; hatta çiğneme bozukluğuna bağlı çene eklemi (TME) problemi oluşmaktadır.